20 Şubat 2010 Cumartesi

Yaşasın 1.Cemre


Dün hava çok sıcaktı, farketmemiş olamazsınız. Hem hava sıcacıktı, hem de pırıl pırıl bir güneş vardı.

Boğaz'a gitmek istedim, Bebek'den Rumelihisarı'na doğru şöyle bir yürümek, sonra deniz kenarında bir çay içip, bir bankta oturmak, ohh temiz havayı içime çekmek.

Bunları yapamadım ama olsun, önümüz bahar bol bol yaparız.

Dün hava ektra sıcaktı çünkü 1.cemre havaya düştü (19 Şubat). "Cemre düşmesi" bilimsel ve bilim ile kanıtlanan bir kavram değil ama ben bilimden daha fazla inanıyorum Cemre'ye.

Vikipedia'dan aldığım bilgiye göre; Cemre, ilkbahar başlangıcında yedişer gün arayla önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına geliyor.
Eskiden yıl "Kasım, 180 gün" ve "hızır, 185 gün" olarak ikiye ayrılırdı. Kasım; Kasım ayının sekizinde başlar, 46'sında erbain, 86'sında da hamsin girer, kışın en soğuk 90 günü böylece geçerdi. Cemrelerin ilkinin, Kasımın 105'inde (19-20 Şubat) "havaya", ikincisinin Kasımın 112'sinde (26-27 Şubat) "suya", üçüncüsünün de Kasımın 119'unda (5-6 Mart) "toprağa" düştüğüne inanılırdı.

Ben hala çok inanıyorum, görün bakın haftaya Cuma günü hava nasıl olacak. Hatta şimdiden izninizi alıp açık hava planları yapın.

Yaşasın ilkbahar :)

2 yorum:

Eliza Doolittle dedi ki...

Berocuum, bu can cemreden bi tane de amsterdam kanallarina dusse ya artik?! Zira hava buzzzz gibiiii!!

Bero dedi ki...

Zaten hep merak etmişimdir bu cemre denen şey yabancı ülkelere düşüyor mu diye :) düşmüyor sanırım ki :)