18 Ocak 2010 Pazartesi

Tamamen tesadüf mü?


Üniversiteden Haziran'da mezun olacak bir yakınımla konuşurken, nasıl bir işte "çalışmak istemediğini" tarif etti bana. Ama nasıl bir işte çalışmak istediğini bilmiyor. Masabaşı işi istemiyor ama satışa yetenekli olduğunu da düşünmüyor, reklamcı veya sanatçı da değil. Kurumsal bir firmada çalışmak istiyor. Bir takım istekleri var, ama ne gibi şirketlere başvuracağını bilmiyor.

Onu dinlerken birden geçmişe gittim ben de. Tamamen tesadüfen şu anki işimi yaptığımı itiraf ettim kendime.

Güya iyi bir eğitim almıştım, çok da bayılmasam da prim yapan bir bölümü bitirmiştim.
2 sene üstüste güzel firmalarda staj yapmıştım, ama yeni mezunken Kariyer.net üzerinden iş başvuruları yaparken aslında "her yere" başvuruyordum. Sadece fabrikada üretim ortamında çalışmak istemediğimi hatırlıyorum. Onun dışında, bankada her türlü pozisyon, pazarlama, satış, yerli firmalar, yabancı firmalar, hiç eleme yapmadan, iş ilanı biraz kafama yattıysa direk başvuru yolluyordum.
Sonunda bankacılık sektöründe lider kurumlardan biri beni aradı ve işe başladım. Aslında banka yerine, ne bileyim Üretim sektöründe bir firmadan teklif gelseydi onu da kabul edecektim.

Sonuçta bankacılık sektörüne girdim. Şans eseri memnunum ama memnun olmayabilir ve arayışa devam edebilirdim.

Çevremdeki birçok arkadaşım da "bir işe" tesadüfen girdi, ne kadar kötü değil mi?

Ülkemizde çoğunluk bu durumda ne yazık ki. Ben güya şanslı bir kesimdenim. Benim gibi insanların bile bu durumda olması acı değil mi? Hayatımızı tamamen tesadüf ve kader kısmete mi bırakmalıyız?

6 yorum:

Dışavurum dedi ki...

Tesadüf sanırım .
Ben hep bankacı olmak isterdim , şimdi bir bankanın IT'sindeyim.
İnsanlar "ayy banka mı hayır çok sıkıcı" deselerde ben işimi çok seviyorum .
Burda oluşum da bence tesadüf , işimden memnun oluşum da :)
Ama bir müzisyen kadar eğleniyorum , yada bir tiyatrocu kadar tatmin olup , takdir ediliyorum diyemem :)
Sıradan bir iş ne kadar güzel olabilirse o kadar işte :)

Bero dedi ki...

Ben de banka İT sindeyim bu arada ;)

Dışavurum dedi ki...

Bi yerde yolumuz kesişir umarım Berrak :)

ARzz dedi ki...

itiraf ediyorsak, bırakın çalıştığım yeri mesleğimi de burada anlatıldığına benzer bir şekilde tesadüfen seçtim. ne istemediğimi biliyordum, hal böyle olunca eczacılıktan elektronik mühendisliğine uzanan bir tercih listem oluşmuştu.. şimdi buna gülüp geçebiliyorum çünkü kumar oynamış ve kazanmışım.. ya kaybetseydim :( ah berrakcım aslında çok önemli bir konya değinmişsin, süperde bir resim belirlemişsin konuna, tebrik ederim ve öperim

Nesobaby dedi ki...

Bankada çalışan biri olarak sana aynen katılıyorum :) Kurumsal firma diye atlayıp ne yapabileceğimizi ne istediğimizi neyin bizi hem maddi hem manevi tatmin edeceğini düşünmeden iş dünyasına girmişiz. Bazılarımızın şansı yaver gidiyor bazıları ise mutluluğu dışarda arıyor. Ben de bir dönüm noktasındayım. Aynı kurum içinde başka bir bölüme geçmeyi düşünüyorum. NE kadar önemli bir kararı ne kadar çabuk ve tecrübesiz veriyoruz. Çünkü mezun olduğunda hangi iş olduğu değil iş bulabilmek önemliydi.

Bero dedi ki...

Neso, bence hiç düşünme değiştir bölümünü. Zaten iş değiştirmek travmatik, hiç yoktan bölüm değiştirmek iyidir, tedbil-i mekanda ferahlık vardır :)