20 Mart 2010 Cumartesi

Kendini İfade Edebilmek

Kendini ifade edebilmek ne kadar basit bir şeymiş gibi geliyor kulağa.

"Ne var ki bunda, konuşmaya başladığımız andan itibaren rahatlıkla kendimizi ifade edebiliyoruz" diye düşünebilirsiniz.

Ancak ben buna tam olarak katılmıyorum, çünkü önemli olan kendimizi doğru ifade edebilmemiz ve bu bence herkesin sahip olduğu bir özellik değil.

İş ve özel hayatımda ilişkilerinde çeşitli sorunlar yaşayan kişileri incelediğimde hepsinin ortak özelliğinin kendisini iyi ifade edememek, söylemek istediğini doğru kelimelerle söyleyememek olduğunu görüyorum.

Söylemek istediğimiz bir şeyi doğru kelimeler ile söyleyip, gerçekten vermek istediğimiz mesajı verebilmek ne kadar önemli. Bunu yapamadığımız zaman bir çuval inciri berbat edebiliyoruz ne yazık ki.

Mesela; işyerinde bir konuda tartışılıyor ve bir kişinin de iyi bir fikri var. Bu kişi fikrinin kabul edilmesi için öyle kelimeler seçiyor ki diğer tartışmacılar tarafından "baskıcı, korkutucu, zorba" tarzında adlandırılıyor. Oysa fikri doğru ancak bunu ifade edişi yanlış.
Ya da, patronundan bir talepte bulunması gerekiyor ama bunu öyle bir yapıyor, patronu talebini yapacağı varsa da yapmaz duruma geliyor.
Veya, yaptığı bir hatayı savunması gerekiyor, ancak o kadar yanlış kelimeler seçiyor, daha da hatalı duruma düşüyor.

Peki, kendini iyi ifade etmek için kişide hangi özelliklerin olması lazım? İçten gelen bir şey mi, yoksa sonradan kazanılabilir bir özellik mi? Sonradan kazanılabilecek bir özellik olduğunu düşünüyorum.

Çevremde böyle insanlar görünce sorunlarını çok iyi belirliyorum ama yardım edemiyorum çünkü bu konuda iyi olduğumu düşünsem de onlara ne demem gerektiğini bilmiyorum.

5 yorum:

Disavurum dedi ki...

Bence dogustan gelen ama sonradan da gelistirilebilir bir ozellik.
Ben isyerinde kendimi ifade edemezken buluyorum bazen , ister istemez dunyaya kusuyorum kisa bir sure. Ama bir de guzelce anlattiysam dusuncelerimi,icimdekileri,yapmak istediklerimi ; karsi taraf da anladiysa net olarak ; degmeyin keyfime ! :)

Bero dedi ki...

Sedacığım, zamanla insan bir şekilde yeniliyor kendini, önemli olan farkındalıklarımız.

Sanat Notları dedi ki...

İnsanın kendini iyi ifade edebilmesi, doğru kelimeleri seçmekde yatıyor bunun içinde çok okumak ve kelime hazinesini artırmak lazım. Sözcükleri dorğu sıralamak ise tabiiki önemli. Bunun içinde bence insan önce kendini tanımalıi ne hissettiğini ne düşündüğünü kendisi çok iyi anlamalı, böylelikle karşısındakiyle empati kurabilir ve beklentiye göre etkileyici bir konuşma yapabilir. Yani karşısındakinin nasıl hissedeceğini anlaması lazım birşey söylerken bu da kendini tanımaktan geçiyor bence.

Bero dedi ki...

Sinem sana katılıyorum, kendini tanıyacaksın, karşındaki ile empati kurup beklentisini anlayacaksın ve ona göre cümleyi kuracaksın.
Basit görünüyor ama uygulamak için çalışmak lazım :)

MAVİ TUTKU dedi ki...

Çok doğru..bencede insanın kendini her zaman doğru ifade etmesi mümkün olamayabiliyor.. O göründüğü hali ve vermeye çalıştığı hali kendisi biliyor, ona göre ifade ettiği herşey aslında ifade edemedikleri olabiliyor..her insanın aklı farklı çalıştığı için ifade etmeside farklı olabiliyor,iyi anlamak için iyi tanımak gerekiyor bazı insanları.
Güzel bir paylaşımdı,teşekkürler.