16 Ekim 2010 Cumartesi

Rol


Kadınlarla erkeklerin temel farklılıklarından birini anlatmıştı bir arkadaşım:
Bir erkeğe, bir sorun anlattığımızda mutlaka bir çözüm üretmeye çalışırken, bir kadın sadece dinlermiş. Bir kadın için o sorunun paylaşılması, sadece "paylaşma amaçlı" iken bir erkek için "çözüm üretme" amaçlıymış.

Bu lafın üzerine kadınlarla erkeklerin soruna karşı tepkilerini ölçmeye, belleğime kaydetmeye başladım. Çoğu kez de bu tezin doğruluğunu gördüm. Mesela bana bir sorun anlatıldığında, eğer "nasıl çözmeliyim?" diye sorulmuyorsa, demek ki sadece dinleyip, kendisini rahatlatmam için anlattı diye düşünüp fikrimi beyan etmem. O anki anlatış tarzından, nasıl bir ihtiyaç sonucunda bana anlattığını düşünür ve ona göre hareket ederim.

Oysa eşime bir sorun anlatıldığında illa ki bir çözüm üretmeye çalışır, hatta üretemiyorsa morali bozulur, bende bu sorunun çözümü yok bile diyebilir.

Erkeklerin bu şekilde davranmalarını benimsedim, kadınlarınkini de benimsedim.
Benimseyemediğim ise beklediğimden farklı davranan kadınlar, erkekler.

Mesela tanıdığım bir kadın, erkek gibi mübarek :)
Kendisine bir paylaşım yaptığımda, amacım çözüm önerisi dinlemek olmasa da, hemen çözüm bulmak için kendini paralamaya başlıyor ve işte ben tam da bu noktada çok sıkılıyorum.

Laf olsun diye ona anlattığımı, aslında çözüm beklemediğimi filan geveliyorum ama anlatma hevesim de kaçıveriyor.

Sanırım insanlara bazı roller biçiyorum ve o roller çerçevesinde oynuyorum. Beklediğim rol oynanmayınca da sinir oluyorum.

3 yorum:

Sinem Ergun dedi ki...

işte o zaman ben de kendimi geri çekip o insana herşeyi anlatmamaya çalışıyorum...

Bero dedi ki...

Hatta kazara bişey paylaşacak olursam da sonradan kızıyorum kendime :)

minimalist dedi ki...

aslında karşı taraf talep etmedikçe "sen nedersin, ne yapmalıyım vb." dememek; sadece dinlemek; ve "anlıyorum, haklısın" demek ya da sessizce başınla onaylamak gerek...